Stelling: 'We hebben grote hoektanden, dus we zijn van nature vleeseters'

Eerst en vooral is het belangrijk te weten dat de classificaties 'omnivoor' en 'carnivoor' door de mens uitgevonden zijn en dat het daarom nogal arbitrair en onzeker is waar de ene groep eindigt en de volgende begint.


In deze blogpost bekijken we dit en beantwoorden we de vraag wat het ideale dieet voor de mens is.


Wanneer is men een echte 'carnivoor'? Als men 99% vlees eet? Of 99,99% ? Is een kat dan een omnivoor, omdat zij vaak gras eten, of toch eerder een carnivoor? De mens als 'omnivoor' bestempelen kan dus eigenlijk vanalles betekenen, gaande van 'wij hebben tweemaal vlees per dag nodig om gezond te zijn' tot 'wij moeten 99% van de tijd plantaardig eten om gezond te zijn'. Het hangt allemaal af van je definitie van 'omnivoor'.

Laten we eerst eens kijken of onze anatomie iets te vertellen heeft over het ideale dieet voor de mens. 


Anatomie

Hoewel hier veel onenigheid over bestaat, lijken bepaalde anatomische kenmerken van de mens erop te wijzen dat wij helemaal niet gemaakt zijn om vlees te eten. We kúnnen vlees eten, maar ons lichaam is daar oorspronkelijk niet op geprogrammeerd. Ons darmstelsel is bijvoorbeeld heel erg lang (10-12 keer de lengte van onze torso), terwijl carnivoren een veel korter darmstelsel hebben (4-6 keer de lengte van hun torso). Ook hebben we erg stompe nagels, waarmee we zeker geen vlees kunnen openrijten. We kunnen onze kaken horizontaal heen en weer bewegen om te kauwen - iets wat carnivoren en omnivoren niet kunnen (jouw hond of kat kan bijvoorbeeld zijn of haar kaken niet horizontaal over elkaar bewegen). Onze mond is dus bedoeld om te kauwen en te malen, en niet zozeer om iets uit elkaar te rijten. Dat is ook waarom wij ons vlees met mes en vork in kleine hapklare brokjes snijden. Er is immers niemand die makkelijk een hap uit een grote lap rauw biefstuk kan scheuren met zijn mond.

De enige manier waarop mensen vlees kunnen vangen en doden, is via externe hulpmiddelen (een speer of een mes). Puur anatomisch gezien zijn wij heel slechte jagers: stompe nagels, stompe tanden, en over het algemeen niet snel genoeg (probeer maar eens een eekhoorntje of een vis te vangen met je blote handen).

Mensen kunnen ook heel erg slecht tegen de cholesterol die in dierlijke producten zit. In onze westerse samenleving is een te hoge cholesterol bijna een normaal iets geworden, omdat zowat iedereen een chronisch te hoge cholesterol heeft. De enige populaties met een ideale cholesterol zijn populaties die een herbivoor dieet volgen (1, 2). Een echte vleeseter, zoals de kat, heeft helemaal geen last van een te hoge cholesterol. Dit geeft aan dat de kat anatomisch gezien aangepast is om vlees te eten, maar wij veel minder.


Hoektanden

En onze hoektanden dan? Laten we eerlijk zijn, die zijn ongelooflijk klein, stomp en rudimentair. Ze helpen ons om in harde groenten en fruit te bijten, zoals een appel, maar ze zullen niet veel goeds doen als je een stuk rauw vlees wil verscheuren. Nu kan je er misschien vanuit gaan dat we vroeger veel grotere hoektanden hadden en dat die alsmaar kleiner geworden zijn met de evolutie, doordat we ons voedsel leerden koken en versnijden. Echter, de archeologie geeft hier geen spectaculaire resultaten voor. Onze verre, verre voorouders hadden helemaal geen grotere hoektanden (3).

Het bezitten van hoektanden is bovendien helemaal geen argument om te veronderstellen dat een soort omnivoor is. Natuurlijke herbivoren bezitten immers ook hoektanden. De wezens met de allergrootste hoektanden op aarde zijn nijlpaarden – en zij zijn volledig herbi- en frugivoor. Of kijk maar eens naar de hoektanden van een gorilla. Best spectaculair voor een vegetariër, niet?

Rauw vlees eten

Echte omnivoren en carnivoren eten hun vlees rauw en kunnen zelfs vlees dat al enkele dagen oud is makkelijk opeten (zoals aaseters, bv. hyena’s). Zo hoeven ze niet elke dag nieuwe prooien te vangen om in leven te blijven, wat wel handig is, als je bedenkt hoe veel energie er kruipt in de jacht. Wij worden echter ziek van rauw of rottend vlees. Ons vlees moet vers en goed doorbakken zijn, twee dingen die in een natuurlijke omgeving heel erg moeilijk te bereiken waren. Klinkt dat als een natuurlijke vleeseter voor jou?

Niet moreel

Maar zelfs als we ervan uitgaan dat wij omnivoren zijn, for argument’s sake, dan nog is simpelweg het feit dat we fysiek in staat zijn om iets te doen niet voldoende argumentatie om het ook moreel te rechtvaardigen. We zijn allemaal fysiek in staat om een vuist te maken, maar dat maakt het niet moreel rechtvaardig om iemand in zijn gezicht te slaan. Alle vegetariërs en veganisten van de wereld zijn het levende bewijs dat we perfect kunnen leven zonder vlees, dus is elk stuk vlees dat je eet onnodig en zinloos. Vooral in de wereld waar we in leven vandaag de dag.


Deze blogpost is gebaseerd op de video's van Earthling Ed. Deze youtuber is een gepassioneerde veganist en een actieve dierenrechtenactivist die net zoals ons zijn doelpubliek wil informeren over het veganisme. 

Aangezien Ed Engelstalig is en de dingen soms nogal moeilijk uitlegt, vonden wij het een meerwaarde om zijn ideeën en visies te bundelen in een reeks blogposts. De originele video is hier te vinden.


Vinden jullie dit soort blogposts interessant? Laat het ons dan zeker weten via een reactie onderaan deze blogpost of op onze Facebook-pagina!





Nu is het aan jullie!

Hoe gaan jullie om met mensen die dit argument gebruiken om verder vlees te eten? Geloofde jij vroeger ook in deze fabel?

We horen graag van jullie in de comments!

Volg ons op Facebook en Pinterest, en blijf op de hoogte van nieuwe posts.

0 reacties:

Een reactie posten