Vrijdag receptendag: Spaghetti met balletjes

Na een weekje verlof zijn we weer terug met onze rubriek "Vrijdag receptendag"! Vandaag wil ik met jullie een knaller van een recept delen. Het ziet er niet alleen heerlijk uit, maar het is het ook! Het vergt een beetje werk, dus misschien is dit eerder een recept om in het weekend te maken dan midden in de week, maar het is het zeker waard. Verwen jezelf maar even met dit heerlijke comfort food.




Fantastisch lekker

Vroeger maakte mijn moeder altijd spaghetti met balletjes, zoals die van in "De Lady en de Vagebond" (of "de Lady en de Bondevaag" zoals 6-jarige ik steevast zei), één van mijn favoriete kinderfilms allertijden. En hoewel die spaghetti fantastisch lekker was, kon ik hem natuurlijk niet meer eten bij onze overgang naar een veganistisch dieet. Heel jammer, maar er was nu eenmaal niets aan te doen...

Tot mijn verrassing vond ik al snel in de krochten van het internet vele recepten en allerhande inspiratie voor een veganistische spaghetti met balletjes. De veelheid aan veganistische recepten en de creativiteit daarin blijft mij nog altijd verbazen. Dit recept was de eerste variant die we uitprobeerden en het was meteen een schot in de roos. Echt waar, dit is zó lekker! Er zitten zo veel smaken en zo veel texturen in dit bord eten dat het een waar feestje in je mond zal worden. Ik kan hier werkelijk van blijven eten, en dat mag ook want er zitten enkel gezonde dingen in! De namaak-Parmezaan doet zijn werk erg goed en geeft een extra dimensie aan het eten.

Heerlijk! Het water loopt me alweer in de mond!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 850 gram kidneybonen, gekookt*
  • 4 teentjes look 
  • 3 uien, gesnipperd (waarvan 1 apart gehouden)
  • oregano
  • basilicum
  • tomatenpuree
  • 2 t.l. sojasaus
  • 190 gram havermout
  • 120 gram zonnebloempitten
  • 2 wortelen, in blokjes
  • 2 stengels selder, in blokjes
  • 120 ml groentebouillon
  • 400 gram tomaten, in blokjes
  • volkoren spaghetti
  • 160 gram cashewnoten
  • 4 e.l. edelgistvlokken
  • 1/2 t.l. lookpoeder


Instructies:

Kook de spaghetti gaar. Plet de kidneybonen met een vork of pureestamper tot een grove puree. Het geeft zeker niet als hier nog enkele brokken in zitten! Bak de ene ui samen met 2 teentjes look gedurende zo'n 3 minuten in een pan. Doe dit hierna bij de bonenpuree en roer door elkaar. Kruid met 2 t.l. oregano, 2 t.l. basilicum, 2 e.l. tomatenpuree en de sojasaus. Doe de zonnebloempitten in een blender en mix tot je een soort meel bekomt. Voeg dit bij het bonenmengsel en doe er ook de havermout bij. Roer goed en kruid met peper en zout. Maak hier 12-14 balletjes van tussen je handen. Bak deze ballen 5 minuten in een pan, tot ze mooi bruin beginnen worden.

Bak de overige 2 uien en 2 teentjes look in een pan, en voeg de wortelen en selder toe. Bak voor zo'n 5 minuten. Voeg 2 e.l. tomatenpuree toe en bak nogmaals 2 minuten. Blus met de groentebouillon en doe er de tomatenblokjes bij. Laat zeker 10 minuten sudderen. Kruid met 2 t.l. oregano, 2 t.l. basilicum en wat peper**.

Doe de cashewnoten, edelgistvlokken, lookpoeder en een snuifje zout in een blender en mix tot je een fijn soort poeder bekomt. Serveer nu de spaghetti met de balletjes en de groentesaus erover. Werk af met de cashew-poeder als een soort Parmezaanse kaas.


* Als je bonen in blik of bokaal koopt, zijn deze uiteraard al gekookt.
** Als je ongezouten groentebouillon gebruikt, kan het zijn dat je hier ook nog wat zout aan wil toevoegen. Met een gewone bouillon is dit echter niet nodig.



Nu is het aan jullie! 

Maak gerust deze pasta zelf en deel jouw ervaringen met ons in de comments of op onze Facebookpagina!

2 opmerkingen: