Easy Vegan week 2: Komaf maken met die kaasverslaving

Vandaag begint de tweede week van de campagne Easy Vegan (georganiseerd door EVA), waarbij mensen uitgedaagd worden om 30 dagen lang veganistisch te eten. Omdat wij dit echt een fantastisch initiatief vinden, doen wij hier volop aan mee in de vorm van wekelijkse blogposts! Tijdens de eerste week stonden melk en melkvervangers centraal, maar deze week gaat EVA dieper in op die kaasverslaving en hoe je er vanaf komt.




Verslavend effect van kaas

Kaas bestaat essentieel uit zout, vet en wat men casomorfines noemt. Het zoutgehalte in de kaasproducten is er om de fermentatie tijdens de productie van de kazen een halt toe te roepen. Wat zijn die casomorfines dan?

Casomorfines zijn opiaten en behoren dus tot dezelfde chemische klasse als pijnstillende middelen, morphine, en heroïne. Met andere woorden: kaas heeft net zoals alle voorgaande middelen een verslavend effect op mensen en Moeder Natuur is er de dealer van. Dit vraagt om een woordje uitleg.

Moeder Natuur laat liever niets aan het toeval over. Stel je de situatie voor waarin een kalfje plotseling genoeg heeft van de uier van de moeder en ervoor kiest om een wereldreis te doen? Het kalfje zou ongetwijfeld een enorm tekort aan voedingstoffen hebben en de trip niet overleven. Wat gebeurt er dan om dit te voorkomen? In de melk van de moeder zitten casomorfines die zorgen voor een 'feel good' gevoel bij het kalfje, dat er daarom niet meer aan denkt om weg te lopen van moeder. Het blijft terugkomen, waardoor het kan overleven.

Als je kaas of andere zuivelproducten eet, krijg je als mens dus ook deze casomorfines in jouw systeem. Dit is allemaal geen geheim. De zuivelindustrie weet dit en ... maakt er misbruik van.

Komaf maken met je kaasverslaving in 5 stappen

Nu de schadelijke werking van deze producten duidelijk is, willen wij jullie graag helpen van deze verslaving af te komen. Want ook mijn vriendin had het er voor en tijdens onze omschakeling lastig mee. Deze weetjes, tips en vervangers hielpen haar van haar cravings af.

1. Wees je bewust van de bestanddelen van kaas

Zoals melk bevatten logischerwijze ook alle kaasproducten pus (1). De melkmachine maakt namelijk tijdens het melken geen onderscheid tussen zuivere melk en de pus die uit de infecties van de uier komen. Door de hoge ritme van mellkproductie lijden de koeien namelijk frequent aan pijnlijke ziekten zoals slepende melkziekte, klauwontstekingen en kreupelheid, of uierontsteking.

2. Kaasvervangers

Alternatieven van de kaasproducten kunnen even lekker zijn. Edelgistvlokken staan voor ons op de nummer één. Deze vlokken ruiken en smaken naar kaas, meer bepaald een belegen soort Parmezaanse kaas. Maar daarnaast bestaan er genoeg andere kazen, zoals die van Vegan Deli, die veganistisch zijn. 

3. Verzadigd vet

In 1909 was kaas nog een luxeproduct. We aten ongeveer een halve tot een volledige kilogram kaas per persoon, per jaar. In de jaren '60, '70 en '80 zien we echter de massale opkomst van fastfoodketens zoals McDonalds, Pizza Hut en Quick, waarbij kaas als ingrediënt zeer populair werd. Resultaat: in 2013 aten we ongeveer 15 kilogram kaas per persoon, per jaar. 

Waarom is dit een probleem? We nemen er enkele voedingsproducten bij om de vergelijking te maken tussen enkele vetpercentages: 

- Rijst: 1-5% vet
- Broccoli: 8% vet
- Tonijn: 16% vet
- Kip: 23% vet
- Biefstuk: 29% vet
- Kaas: 70% (verzadigd) vet

Inderdaad. Daarom is dit een probleem. 

4. Denk aan de kalfjes

Als we even logisch nadenken dan weten we dat we ook niet enkel moeten stoppen met de consumptie van kazen voor onze eigen gezondheid. Waarom kunnen wij kaas eten? Omdat het kalfje na de zwangerschap van de moederkoe onmiddellijk weggenomen wordt en haar melk ontzegd wordt. Enkel en alleen omdat de mens die melk wil. In plaats daarvan wordt het beestje veroordeeld tot een kort en pijnlijk leven in kalverboxen. 


5. Lactose-intolerantie

Zo'n 80% van de wereldbevolking is lactose-intolerant. Dit zorgt voor pijnlijke maagkrampen, diarree, overgeven, een opgeblazen gevoel en inderdaad, ook winderigheid. De mens als soort is dus duidelijk niet echt goed in staat om melkproducten zoals kaas te consumeren en verteren. 


Nu is het aan jullie! 

Heb/had jij ook moeilijkheden bij het laten van kaas? Merkte je een groot verschil toen je zuivelproducten uit je leven bande?

We horen graag van jullie in de comments!

Volg ons op Facebook en wees altijd op de hoogte van nieuwe posts!

0 reacties:

Een reactie posten