Bij het begin van het
nieuwe jaar heb je misschien wel enkele goede voornemens, en misschien is één
daarvan wel “vegan worden”, “meer plantaardig gaan eten” of “vegan blijven”. Super, dat is een geweldig
voornemen! Zowel de dieren, de planeet als je eigen lichaam zullen je hiervoor
bedanken. Het is bovendien ook de beste tijd van het jaar om je in het
veganisme te storten, want Veganuary is pas van start gegaan. Veganuary is een
campagne zoals Dagen Zonder Vlees, maar dan wereldwijd en met als doel om mensen
in januari volledig veganistisch te laten eten.
Misschien is het allemaal wat overweldigend voor jou en weet je niet zo goed hoe je moet beginnen. Al die vreemde ingrediënten zoals tofu, lijnzaad, vervangkaas of edelgistvlokken zorgen bovendien ook voor stress, want waar koop je die dingen in hemelsnaam?? Geen paniek, wij zorgen voor je drie eerste maaltijden als veganist, zodat je alvast op weg kan. We houden het super simpel en alle ingrediënten zijn bovendien gewoon in elke supermarkt te vinden, zodat alle stress jou bespaard blijft.
Misschien is het allemaal wat overweldigend voor jou en weet je niet zo goed hoe je moet beginnen. Al die vreemde ingrediënten zoals tofu, lijnzaad, vervangkaas of edelgistvlokken zorgen bovendien ook voor stress, want waar koop je die dingen in hemelsnaam?? Geen paniek, wij zorgen voor je drie eerste maaltijden als veganist, zodat je alvast op weg kan. We houden het super simpel en alle ingrediënten zijn bovendien gewoon in elke supermarkt te vinden, zodat alle stress jou bespaard blijft.
Ontbijt: havermout met fruit
Ingrediënten:- Havermout
- Een doos havermelk (of sojamelk, of rijstmelk, of kokosmelk, ...)
- Fruit dat je lekker vindt
- Optioneel: agavesiroop en/of kaneelpoeder
Giet 50 gram havermout
in een kommetje. Doe hier 180 ml van de vervangmelk bij en laat dit 2 tot 3
minuten in je microgolf draaien (let op dat het niet overkookt!). Snijd
ondertussen je fruit in hapklare stukken. Serveer alles samen en doe er
eventueel nog wat agavesiroop en/of kaneel op, naar smaak.
Lunch: aardappelsalade met groentjes
Ingrediënten:- 3 grote of 4 kleine aardappelen per persoon
- Een zak bevroren groentenmix
- Een blik zwarte bonen
- Mosterd, ketchup of hummus
Snijd de aardappelen
(met de schil aan) in grote stukken en kook ze gaar. Optioneel: gril ze na het
koken nog eens in de oven, voor een mooie bruine buitenkant. Doe de groentenmix
in een pan en bak tot alles zacht en gaar is. Giet het blik bonen af. Doe alles
samen in een kom en doe er een saus naar keuze bij: mosterd, ketchup en hummus
zijn enkele opties, maar je bent hier uiteraard vrij in.
Avondmaal: groentenrisotto
Ingrediënten:
- Risotto rijst
- 1 ui of sjalot, gesnipperd
- 1 teentje look, geperst
- Rode paprika, in blokjes
- Courgette, in blokjes
- Bakje champignons, in schijfjes
- Groentebouillon
- Optioneel: peterselie
- Risotto rijst
- 1 ui of sjalot, gesnipperd
- 1 teentje look, geperst
- Rode paprika, in blokjes
- Courgette, in blokjes
- Bakje champignons, in schijfjes
- Groentebouillon
- Optioneel: peterselie
Bak de ui of sjalot samen met de look in
een grote pot, in olijfolie of water, tot deze glazig begint te worden. Doe er
de paprika en courgette bij en laat een minuutje bakken. Doe er de
champignons bij en bak nogmaals 5 minuten. Giet er de rijst bij, roerbak nog
even kort, en overgiet dan met wat groentebouillon tot alles goed onder staat.
Breng zachtjes aan de kook en laat minstens 15 minuten sudderen. Voeg telkens groentebouillon toe als al het vocht is verdwenen. Werk eventueel af met
wat peterselieblaadjes.
Smakelijk!
Nu is het aan jullie!
Hebben jullie snelle receptjes die ideaal zijn voor beginnende vegans? Of heb je zelf het voornemen om in 2018 veganistisch te gaan eten?
We horen graag van jullie in de comments!
Volg ons op Facebook en Pinterest, en blijf op de hoogte van nieuwe posts.
0 reacties:
Een reactie posten