Water van de kraan of uit de fles? De vergelijking

Wil jij jouw plastic-consumptie terugdringen, maar vraag je je af of kraantjeswater wel zo goed is als flessenwater? Ben je bang dat je belangrijke mineralen zal missen als je overschakelt op water van de kraan? Dan is dit artikel voor jou!




Laten we flessenwater eens met kraantjeswater vergelijken op verschillende vlakken en zien wie er als winnaar uit de bus komt.

1) Gezondheid

Dit is wat de producenten van flessenwater je altijd willen doen geloven: hun water is super gezond. Het bevat allerlei mineralen en kan je zelfs jong houden/maken ("Evian, live young"). Kraantjeswater heeft daarentegen nog altijd de hardnekkige reputatie minder veilig te zijn, met meer chemische stoffen en allerlei residuen. Klopt dat?

Test-Aankoop deed de test en controleerde ons kraantjeswater op pesticiden, antibioticaresiduen en hormonen. In totaal moest het water voldoen aan 57 eisen. Eén voor één slaagden de stalen voor de test. Als je dit vergelijkt met de "slechts" 17 eisen waaraan flessenwater moet voldoen, dan is dit toch een mooi resultaat voor ons tapwater!

Bovendien moet je ook rekening houden met het mogelijke lekken van BPA en andere schadelijke stoffen uit het plastic flesje van je water, zoals we in een vorig artikel bespraken. Zelfs al is het flessenwater tiptop in orde vooraleer de flessen gevuld worden, het plastic waarin het bewaard wordt kan dit weer allemaal teniet doen.

Nog altijd niet overtuigd? Schaf jezelf een filter aan om je kraantjeswater te zuiveren. Op die manier ben je nog eens extra zeker. (En vergeet ook niet de gebruikte filters weer in te dienen in de verzameldozen, zodat ze gerecycleerd kunnen worden!)

2) Prijs

Omgerekend blijkt flessenwater niet minder dan 325 keer duurder te zijn dan kraantjeswater. Driehonderdvijfentwintig! Waarom betalen mensen in godsnaam zo veel meer voor dit onzinnige product? Onderstaand filmpje legt heel goed uit dat dit komt door iets wat "manufactured demand" heet: er was eigenlijk geen vraag naar dit product, maar marketing specialisten zijn erin geslaagd ons te doen geloven dat we het nodig hebben en ze hebben op die manier een vraag gecreëerd:



In het begin was het idee om te betalen voor drinkwater zelfs belachelijk! Wat zouden ze als volgende uitvinden? Flessen met lucht om te ademen?

Kortom: wil je besparen in je portemonnee, wees dan zeker niet bang om over te stappen op kraantjeswater.

3) Milieu

Verkopers van flessenwater willen je altijd doen geloven dat je een natuurlijk product koopt,
Reclame voor Evian
rechtstreeks van de bron (ergens diep in de wilde bergen, onaangeraakt door menselijke beschaving, waar de dieren nog spreken) en dat je door het kopen van hun product dus dichter bij de natuur staat. Niets is minder waar. Niet alleen zijn sommige soorten flessenwater eigenlijk gewoon gezuiverd kraantjeswater, maar flessenwater is zo slecht voor de natuur dat het werkelijk belachelijk is om afbeeldingen van en ongerepte bergen op de flessen te kleven.

Flessenwater heeft een CO2-impact die 300 keer groter is dan kraantjeswater. Het begint al bij de productie van de flessen, die gemaakt zijn van plastic en dus van fossiele brandstoffen (vooral olie en gassen, zoals je in een vorig artikel kan lezen). Deze moeten dan gevuld en vervoerd worden, wat opnieuw een behoorlijke uitstoot teweegbrengt. Ook als je kiest voor glazen flessen, moeten deze vervoerd worden. Bovendien zijn glazen flessen zwaarder dan plastic flessen, wat leidt tot een grotere CO2-uitstoot, dus dat is ook niet echt een oplossing.

Het grootste probleem, volgens mij, met plastic flessen is echter de rommel die ze achteraf nalaten. In enkele dagen (op zijn best) is de fles leeggedronken en belandt hij in de vuilzak. Als alles goed gaat, is dit een PMD-zak en kan hij gerecycleerd (of eerder ge-down-cycleerd, zoals je hier kan lezen) worden, maar vaak belandt hij ergens anders: in de restafvalzak, in de berm, op straat... Vaak wordt plastic ook nog verbrand in verbrandingsovens, wat leidt tot toxische gassen en een residu dat de bodem vervuilt. Van zichzelf verdwijnt plastic nooit. Het breekt enkel af in kleinere stukjes (micro-plastics), die in ons grondwater en uiteindelijk in de oceanen terechtkomen.

De oplossing is simpel: weg met die plastic flessen! Ze zijn nergens goed voor. We leven hier in het westen in een maatschappij waar we het geluk hebben overvloedige toegang te hebben tot perfect zuiver, drinkbaar water uit de kraan. Waarom er niet gebruik van maken?


Nu is het aan jullie!

Wat is jouw mening over plastic flesjes? Gebruik je er zelf nog of heb je een hervulbare fles?

We horen graag van jullie in de comments!

Volg ons op Facebook en Pinterest, en blijf op de hoogte van nieuwe posts.

3 opmerkingen:

  1. Interessante artikel dat tot nadenken stemt! Wij maken ons zorgen over de hormonen die via anticonceptie uiteindelijk in ons drinkwater terecht zouden komen. We hebben hierover al via verschillende kanalen gehoord dat dit er niet uit gefilterd zou kunnen worden en invloed kan hebben op de fertiliteit. Een degelijke studie hiernaar heb ik echter niet kunnen vinden. Tot nu nemen we liever het zekere voor het onzekere. Mogelijk hebben jullie hier meer info over? Uiteraard zouden we graag sparen op afval én kosten.
    Een andere bezorgdheid is dat sinds enkele weken het chloorgehalte in ons leidingwater merkbaar is toegenomen: je ruikt het gewoon wanneer je de kraan open zet. Over de reden worden we natuurlijk niet ingelicht, maar we stellen ons dus wel vragen of er iets mis was waardoor ze meer chloor moesten gaan toevoegen. Tegelijk zet deze geur ook niet meteen aan om ervan te gaan drinken.
    Ik ben zeer benieuwd naar jullie mening hierover!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel voor je bericht! Ik begrijp de bezorgdheid over hormonen in het water - daar heb ik namelijk zelf ook al veel over gehoord. Er lijkt echter niet al te veel aan te doen te zijn, aangezien veel flessenwater ook van het stadswater afkomstig is (en dus dezelfde stoffen bevat als kraantjeswater). Een oplossing kan zijn om deze (prijzige) filter aan te schaffen, die de hormonen uit je water kan halen: https://www.water-for-health.co.uk/alkaline-water-products/energy-plus-water-filter.html. In ieder geval lijkt het me niet zo veilig om er vanuit te gaan dat flessenwater deze hormonen niet bevat, want dat is helemaal niet zeker.


      Over het chloorgehalte in jullie leiding kan ik niet zo veel zeggen, behalve dat je dit wellicht best met je gemeente bespreekt. Uiteraard hangt de kwaliteit van je kraantjeswater af van waar je woont (zowel geografisch als in welk type huis), maar veel kan weggefilterd worden door een waterfilter, lijkt me.

      Als je toch liever flessenwater wil blijven drinken, dan zijn glazen flessen zeker te verkiezen. Er worden geen fossiele brandstoffen voor gebruikt, het lekt geen schadelijke stoffen in je water, en je kan de flessen opnieuw indienen om hergebruikt te worden - wat allemaal niet het geval is met plastic flessen. Sowieso is het een kwestie van afwegingen maken en zien wat er het meest haalbaar is voor jou!

      Verwijderen
    2. Wat een verhoogde chloorgeur betreft, kan dit perfect te maken hebben door de temperatuur. Bij kouder/warmer weer kan hetzelfde gehalte chloor sterker/minder sterk ruiken. De chloorgeur in kraanwater is onschadelijk, maar ik kan begrijpen dat dit niet aangenaam drinken is. Daarom is het aan te raden een karaf met kraanwater te vullen en die even open te laten staan. De chloor vervluchtigt dan en de geur verdwijnt.
      Als de geur echter aanhoudt, ook na luchten, dan misschien je watermaatschappij contacteren, maar dat zou mij verbazen!

      Verwijderen