Vrijdag receptendag: Spaghetti bolognese

Dit receptje hebben we ontdekt toen we echt nog prille vegans waren, en dus nog wel eens onze gewoonlijke vleesmaaltijden misten. De vegan wereld leek toen nogal overweldigend, dus wat doe je op zo'n momenten? Dan ga je gewoon gekende gerechten gaan vervangen. Soms draait dit niet zo goed uit en smaakt je gerecht helemaal niet zoals het origineel, maar dit is zeker een uitzondering!

 



Wat een verrassing toen deze bolognese-saus echt lekker rokerig en vol smaakte, net zoals een "echte" bolognese hoort te smaken! Door de zongedroogde tomaatjes krijgt alles werkelijk de smaak van gehakt, zonder dat daarvoor dierenleed nodig was of kilo's CO2 de lucht in gestuurd zijn. Dit recept is daarom zeker geschikt voor je vleesetende vrienden/familie wanneer deze op bezoek komen. Het is een heel laagdrempelig receptje, om twijfelaars te overtuigen. Misschien eens proberen om hen niet te vertellen dat er geen vlees in zit, en eens kijken hoe ze achteraf reageren wanneer je de grote onthulling doet...?

Afwerking met edelgistvlokken is natuurlijk optioneel, maar waarom zou je het niet doen? Want yummie!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ingrediënten voor 2 personen:
  • volkoren spaghetti
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 3 teentjes look
  • 1 wortel, in blokjes
  • 1 stengel selder, in blokjes
  • ongeveer 12 kerstomaatjes, gehalveerd
  • een potje zongedroogde tomaatjes (zo'n 10 tomaatjes)
  • 80 gram linzen, gekookt
  • handvol basilicumbladeren
  • handvol walnoten
  • 3 e.l. tomatensaus
  • 1/4 t.l. chilipoeder
  • nootmuskaat
  • 1 e.l. balsamico azijn
  • 100 ml groentebouillon

Instructies:
Kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking. Bak de ui en de look in wat olijfolie (of water) en voeg na een minuut de wortel en selder toe. Roerbak dit alles, totdat de selder zacht begint te worden.

Doe de zongedroogde tomaatjes in een kommetje en giet hierover wat kokend water van de pasta, totdat ze onder staan. Laat dit minstens enkele minuten staan weken. Giet daarna het water weg en snijd de tomaatjes in stukjes. Doe ze in een blender. Voeg de walnoten en de basilicum toe en blend dit allemaal samen tot je een dikke pasta bekomt. Doe er eventueel wat olijfolie bij om het wat smeuïger te maken.

Doe de kerstomaten bij de wortel en selder in de pot. Voeg daarna de "pesto" van zongedroogde tomaatjes toe, die je zojuist geblend hebt. Voeg ook de linzen, groentebouillon en tomatensaus toe. Giet er de balsamico azijn bij en kruid met peper, nootmuskaat en chilipoeder. Laat nog even goed doorwarmen en serveer dan met de spaghetti.

 
 
Nu is het aan jullie!

Deel je ervaringen met ons bij het maken van dit recept, in de comments of op onze Facebook pagina!

0 reacties:

Een reactie posten