Voedselverspilling is wel de minste van onze zorgen als je onze plastic afvalberg bekijkt, zo lijkt het wel. Maar niets is minder waar: voedselverspilling is een prangend probleem in onze maatschappij, maar gelukkig zijn er enkele simpele acties die jij ertegen kan ondernemen!
Niet minder dan een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt voor ons om op te eten, eindigt in de vuilnisbak. Dat is héél veel eten. Voor elk voedingsstuk zijn grondstoffen gebruikt om die te laten groeien - grondstoffen die op die manier volkomen nutteloos verspild zijn. Ondertussen lijden ook duizenden mensen honger in de wereld: niet enkel in ontwikkelingslanden, maar ook hier bij ons. Het is daarom gewoon misdadig als je bedenkt hoe veel eten wij verspillen.
Bovendien wordt verspild voedsel vaak niet gecomposteerd, maar belandt het gewoon op de vuilnisbelt. Hier wordt het omgeven door allerlei lagen plastic (denk maar aan je vuilniszak, of het zakje waarin je het verzameld hebt alvorens het in de vuilniszak te gooien), waardoor het niet kan composteren. Door de anaerobe (zuurstof-loze) omgeving begint het in plaats daarvan te gisten en produceert het het broeikasgas methaan. Methaan is een broeikasgas dat veel krachtiger is dan CO2. Nog een extra reden waarom voedsel niet zomaar verspild mag worden!
En als al deze redenen nog niet genoeg zijn, hebben we er nog ééntje voor jou. Al het voedsel dat je verspilt, is geld dat je rechtstreeks in de vuilbak gooit. Voedselverspilling tegengaan maakt ook jouw portemonnee gelukkig!
Geïnteresseerd? Hieronder volgen 9 tips om jouw voedselverspilling de kop in te drukken.
1) "Ten minste houdbaar tot" of "te gebruiken tot"
Het is belangrijk dat je het verschil weet tussen de aanduidingen "ten minste houdbaar tot" en "te gebruiken tot", want deze betekenen namelijk iets verschillends! (1) De aanduiding "te gebruiken tot" (TGT, use by, à consommer jusq'au) geeft de datum aan tot wanneer een product veilig is om op te eten. Eet je het na deze datum op, dan loop je het gevaar dat het bedorven is en dat het je ziek maakt."Ten minste houdbaar tot" (THT, best before, à consommer de préférence avant) geeft daarentegen enkel een richtlijn weer. Je gezondheid loopt geen gevaar als je het product in kwestie opeet na deze datum. Vaak gaat het hier om dingen die niet zo snel bederven, zoals rijst, pasta en bonen. Gebruik dus vooral je neus, je smaak en je gezond verstand om te beslissen of iets nog lekker is of niet.
2) Koop niet meer dan je nodig hebt
Supermarkten willen je vaak verleiden om meer te kopen dan je eigenlijk nodig hebt, met speciale aanbiedingen, reclamefoldertjes en "1 kopen, 1 gratis" acties. Het lijkt inderdaad contra-intuïtief om maar één product mee te nemen als de actie "twee voor de prijs van één" loopt - vooral als de kassierster je er nog eens op wijst dat je nog één gratis mag meenemen - maar als de tweede slechts in de vuilnisbak belandt, heb je helemaal niets uitgespaard. Integendeel.Ga enkel in op deze acties als je weet dat je het tweede product effectief gaat opgebruiken voordat het bederft.
3) Bewaar je voedsel op de juiste manier
Het kost wat meer tijd dan gewoon alles op het aanrecht of in de berging te dumpen, maar je boodschappen op een goede manier bewaren loont wel degelijk.Zorg ervoor dat koele dingen zo snel mogelijk in de koelkast of diepvries belanden. Zet je verse kruiden of pijpajuinen met hun voetjes in een glas water en bewaar ze zo in de koelkast. Groene bladgroenten horen thuis in de bak onderaan je koelkast, waar ze minder snel uitdrogen. Het liefst draai je ze eerst in een vochtige handdoek vooraleer je ze daar legt.
Bewaar je appels en meloenen op een andere plaats dan de rest van je fruit. Ze produceren namelijk ethyleen, een gas dat ervoor zorgt dat fruit dat in de buurt ligt sneller rijp wordt. Als je net groene bananen hebt gekocht en je wil ze zo snel mogelijk eten, dan is het natuurlijk wél handig om ze bij je appels te leggen.
4) Gebruik de oudste dingen eerst
Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar is eigenlijk best moeilijk. Plan je maaltijden zo dat de oudste groenten of voedingswaren die het snelst niet meer vers zijn eerst opgebruikt worden.Weet je dat die verse spinazie het nooit lang uithoudt in de koelkast? Gebruik hem dan zo snel mogelijk op. Heb je paprika's gekocht, maar zien ze er niet al te fris meer uit? Maak diezelfde avond nog een chilisaus, voordat ze helemaal wegkwijnen in de berging!
5) Snijd de slechte stukjes eraf
Een appel met een bruine plek of een aardbei met een gekneusde zijkant hoeven niet meteen weggegooid te worden. Snijd het slechte stuk eruit en de rest is nog perfect eetbaar!Gebruik hierbij wel altijd je gezond verstand. Als iets echt niet meer goed is, gooi het dan alsjeblieft weg. Zo raden we je helemaal niet aan om blauwe bessen waar schimmel op staat nog op te eten. Maar vaak worden hele stukken fruit en groente ten onrechte weggegooid, dus denk gewoon eventjes na voordat je iets weggooit.
6) Gebruik het voor iets anders
Dit geldt uiteraard niet voor alle stukken voeding, maar vaak kunnen dingen die je niet meer zo zou opeten toch nog gebruikt worden voor iets anders. Van oud brood kan je bijvoorbeeld perfect croutons, paneermeel of (vegan) broodpudding maken. Met oud fruit kan je gelei of compote maken. Gekneusde stukken fruit gooi je gewoon in je smoothie en geen haan die er nog naar kraait!7) Gebruik alles
Je hoeft je groenten en fruit niet altijd te schillen. Dat scheelt veel werk, maar bewaart ook veel voedingsstoffen, die anders weggegooid worden. Zo kan je wortelen, courgettes, appels en vijgen allemaal perfect eten met de schil, zonder dat het heel erg anders smaakt. Bovendien zijn er veel delen van de plant die we meestal weggooien, maar die perfect eetbaar, gezond en zelfs lekker zijn. Zo kan je de stronk van broccoli perfect meekoken of -bakken met je roosjes. Ook het loof van radijzen en rode biet smaakt heel lekker in een salade.Als je ze dan toch moet schillen of onderdelen moet weggooien, kan je met de overschotten een groentebouillon maken! Het is zelfs heel erg makkelijk (2). Citrusschillen kan je trouwens ook gebruiken om allesreiniger te maken. Je laat je schillen simpelweg enkele weken in azijn staan, je lengt het geheel aan met wat water, en klaar is kees!
8) Gooi het niet in de vuilbak
Als er dingen zijn die toch niet meer eetbaar zijn of waar je niets meer mee kan doen, gooi je afval dan liefst niet in de vuilbak. Zoals we gezegd hebben, kan keukenafval slecht composteren of verteren in de anaerobe omgeving van je vuilniszak, wat heel veel methaan tot gevolg heeft. Gooi het in plaats daarvan op de compost!Dit hoeft helemaal niet moeilijk of ingewikkeld te zijn. Zorg gewoon voor een recipiënt (een kom, ton, bak of iets dergelijks) en laat de natuur zijn gang gaan. Heb je weinig of geen plaats buiten? Misschien is een bokashi-systeem wel een goed alternatief voor jou (3).
9) Ga voor lelijk!
Koop de lelijke, misvormde groenten en fruit in de supermarkt. Deze zijn perfect eetbaar en even lekker eens ze versneden zijn, maar worden meestal niet uitgekozen door andere klanten. Op die manier zijn dit de stukken die op het einde van de dag overblijven en die weggegooid worden door de supermarkt.Tenzij jij ze een plaatsje in je koelkast wil geven, natuurlijk!
0 reacties:
Een reactie posten