Geen zorgen! Vanaf nu kan je de menstruatiepijnen wat verzachten met enkele fantastische Zero Waste producten, die nog eens extra zacht zijn voor je portemonnee ook.
We mogen ons gelukkig prijzen dat we in een tijd leven waarin herbruikbare menstruatieproducten overvloedig voorhanden zijn. Er zijn talloze merken, we hebben de keuze tussen ontelbare kleurtjes, stofjes, prijsklassen, enzovoort. Hier stel ik enkel de algemene soorten producten voor waartussen je de keuze hebt, maar uiteraard kan je telkens voor jezelf bepalen wat jou het best ligt, waar je je het best bij voelt en wat jouw budget toelaat.
De cup
Laten we beginnen bij mijn absolute favoriet en ook meteen het allereerste product dat ik ooit kocht, lang voor ik de term 'Zero Waste' zelfs kende. De menstruatiecup is aan een heuse opmars bezig en dat is helemaal geen toeval. Het is een prachtige uitvinding, en ik zou persoonlijk nooit meer terug willen naar de gewone tampon.De cup is precies dat: een kommetje, gemaakt van silicone. Het wordt, net als een tampon, ingebracht in de vagina om menstruatie op te vangen. Maar daar houdt de vergelijking met tampons ook meteen op. In tegenstelling tot tampons wordt de cup telkens uitgespoeld en opnieuw gebruikt, kan de cup veel langer in gelaten worden (tot 12u lang) en kan deze dus ook makkelijk 's nachts gebruikt worden. Je vouwt de cup op om hem in te brengen, waarna hij zich in je baarmoederhals weer openvouwt en zich vacuum zuigt aan je baarmoederhalswand, dankzij de piepkleine gaatjes die zich rondom de rand bevinden. Geen lekken dus! Om hem uit te nemen, hoef je enkel maar aan het steeltje te trekken. Hoewel het misschien intimiderend kan lijken voor je eraan begint (inderdaad, het ziet er op het eerste zicht wat groot uit om in te steken), is het eigenlijk zo simpel als wat.
Waarom is de cup beter dan tampons?
- Het is een super goedkope optie. Dat is ook de reden waarom ik hem 3 jaar geleden gekocht heb: om geld te besparen. Je doet éénmaal een aankoop van 30 tot 50 euro, en dan ben je goed voor jaren (5 tot 10 jaar). Als je alle tampons en nachtmaandverbanden optelt die je normaal in een jaar koopt, dan heb je dat geld al snel weer terugverdiend;
- Het is véél beter voor het milieu. Tampons zitten vol plastic (en dan hebben we het nog niet eens over de verpakking van de tampons), zorgen voor een enorme afvalberg en worden gemaakt van katoen dat op een erg milieu-onvriendelijke manier behandeld en gebleekt wordt. De cup kan daarentegen jarenlang hergebruikt worden (na 3 jaar intensief gebruik is de mijne enkel een beetje verkleurd, maar verder is hij nog zo goed als nieuw) en komt meestal simpelweg in een kartonnen doosje;
- Het is zo veel zachter voor je lichaam. Zoals gezegd, wordt het katoen van tampons bewerkt met heel veel pesticiden en wordt de tampon daarna gebleekt om de mooie, witte kleur te verkrijgen. Dit wil ik eerlijk gezegd liever niet in de meest gevoelige plaats van mijn lichaam inbrengen. Maar daar hoef je je allemaal geen zorgen om te maken met de cup, die gemaakt is van speciale silicone die 100% veilig is voor je lichaam;
- De cup absorbeert niet, in tegenstelling tot tampons. Hij vangt enkel op. Dit wil zeggen dat je de cup perfect kan inbrengen wanneer je maar een klein beetje verliest, zonder dat alles daardoor super geïrriteerd en uitgedroogd raakt. Tijdens die laatste dag van je regels, wanneer je te veel verliest voor een inlegkruisje, maar te weinig voor een tampon, kan je dus perfect de cup gebruiken! Of als je bang bent dat je die dag een bezoek van tante Flo zal krijgen, maar je de hele dag maar weinig toegang hebt tot een toilet: steek gerust de cup 's morgens al in, want hij kan in principe de hele dag in blijven zitten. Zo blijft je ondergoed gespaard van een bloedige verrassing;
- Gedaan met het awkward wegmoffelen van een tampon of maandverband wanneer je naar het toilet gaat! Je hebt de cup al in, dus je hoeft niets extra meer mee nemen;
- Gedaan met het vergeten kopen of meenemen van tampons! Je hebt al wat je nodig hebt al in huis of zelfs al in jezelf.
Echt waar, vrouwen, dames, meisjes aller landen: probeer de cup! Je voelt hem niet zitten, en je kan er perfect mee zwemmen, sporten en slapen. Laat je niet afschrikken door de "moeilijk" inbrengprocedure: het vergt enkel een beetje oefening en gewoonte (net zoals met een tampon, laten we eerlijk zijn). In mijn geval heeft het 2 maanden geduurd voor ik er volledig mee weg was, dus laat je in het begin ook niet ontmoedigen als het niet meteen perfect lukt. Als je er eenmaal mee vertrouwd ben, wil je niets anders meer, geloof mij!
Wasbaar maandverband
Na deze liefdesverklaring voor de menstruatiecup, volgt er nog een liefdesverklaring, nl. voor wasbaar maandverband. Ik weet dat veel vrouwen hiervoor hun neus optrekken, want het is "vies".Dit idee is een gevolg van onze westerse, moderne opvatting dat onze menstruatie vies is en dat onze vagina vuil is en voortdurend schoongemaakt moet worden. Denk maar aan alle marketing producten waar we mee om de oren geslaan worden: inlegkruisjes met een extra geurtje om jouw eigen geur te verdoezelen, vaginale douches, vaginale sprays of intieme zeepproducten. Denk aan de reclames voor maandverband, waarbij enkel een blauwe vloeistof getoond wordt, omdat het (ochot ochère) mensen tegen de borst zou stuiten om bloed te zien. Ik zou hier een hele blogpost over kunnen door ranten, maar laat ik het voorlopig gewoon hierbij houden: jouw vagina is niet vies en jouw menstruatie is niets onhygiënisch waar je je voor moet schamen. Het is perfect normaal en natuurlijk.
Wasbaar maandverband is iets wat vrouwen altijd in de één of andere vorm doorheen de volledige geschiedenis van de mensheid gebruikt hebben. Wanneer het tijd is om een vers verband in te leggen, spoel je het gebruikte gewoon uit en was je het vervolgens mee samen met je ondergoed en kousen. Het is perfect hygiënisch en perfect normaal, veel normaler dan wat wij de dag van vandaag als normaal beschouwen, nl. energie en grondstoffen steken in een product dat enkele uren gebruikt wordt en dat daarna in de vuilnis belandt. Beeld je eens in hoe veel maandverbanden in de wereld weggegooid worden op een maand, op een jaar, op tien jaar tijd. Het is nauwelijks te overzien... Niet enkel de productie van het maandverband is schadelijk voor het milieu (door hetzelfde productieproces als bij tampons: pesticiden en bleken), maar ook het product dat achterblijft is verwoestend. Het verdwijnt nooit volledig, door de plastic onderkant die lekken moet voorkomen (maar daar om de één of andere reden nooit in slaagde).
Ik haatte maandverband. Het was oncomfortabel, je voelde het voortdurend zitten, het schuurde daar beneden en het maakte soms piepende of "krakende" geluidjes als ik wandelde (echt waar!). Als het even kon, gebruikte ik altijd tampons, vóór ik de cup ontdekte. Maar dat is helemaal veranderd sinds ik wasbaar maandverband ontdekt heb. Het is zo lekker zacht en je voelt het amper zitten. Geen piepende of krakende geluidjes meer voor mij! Het absorbeert naar mijn gevoel ook veel beter dan de gewone maandverbanden, en ik heb nog geen enkel lek gehad (hetgeen niet gezegd kan worden van reguliere maandverbanden...). En laten we eerlijk zijn: van die vrolijke prints en kleurtjes word je toch helemaal gelukkig? Bovendien hoef je er slechts één keer een paar aan te kopen, waarna je helemaal gewapend bent voor jaren lang. Je portemonnee zal je danken.
P.S. Ik ben ook helemaal fan van wasbare inlegkruisjes. Superzacht en helemaal Zero Waste!
Menstruatie ondergoed
De laatste soort is er één die ikzelf nog nooit gebruikt heb, maar die me wel erg fascineert:menstruatie ondergoed. Het gaat om speciale onderbroeken waar een soort verband ingewerkt zit. Je hoeft dus 's morgens gewoon maar een slipje aan te trekken, zoals altijd, en er vervolgens de hele dag niet meer aan te denken. Je spoelt het ook even kort uit en wast het vervolgens mee met de rest van je ondergoed, net zoals wasbaar maandverband.
Er bestaan verschillende soorten wat betreft de "vloed": onderbroeken met een lichte pad voor je lichtere dagen, en broeken met een zwaardere pad voor als je veel verliest. Ik heb al vaak gehoord dat het heel erg comfortabel is, nog comfortabeler dan een wasbaar maandverband, maar dat het niet erg goed werkt als je grote hoeveelheden bloed verliest. Je kan de slip immers niet zo makkelijk verversen als een pad. Maar voor je lichtere dagen is het dus perfect, of als je een lichte bloeder bent, dan is dit misschien iets voor jou!
Zoals je zag op de foto bovenaan deze post, gebruik ik zelf een combinatie van de cup en wasbaar maandverband. Je hoeft jezelf natuurlijk helemaal niet te beperken tot het ene of het andere: probeer het allemaal eens uit! De ene maand heb je misschien meer krampen en heb je geen zin om een cup of wat dan ook in te steken, dus dan is het maandverband of ondergoed perfect. Maar de volgende maand ben je misschien energieker en wil je gaan sporten of zwemmen, en dan is de cup helemaal voor jou. Er is echt voor elk wat wils: de soorten cup, maandverband en ondergoed zijn bijna niet te overzien. Dus ik zou zeggen: doe je research en probeer het uit! Goed voor jezelf, je portemonnee en het milieu!
Volg ons op Facebook en Pinterest, en blijf op de hoogte van nieuwe posts.
Download ook ons gratis e-book: "Waarom vegan worden geen slecht idee is!"
0 reacties:
Een reactie posten