Dierenleed
Laten we eerst eens dieper ingaan op het dierenleed. Ik hoor je al denken: "Maar een koe geeft toch gewoon melk, daar is toch niets verkeerd mee als wij dat dan opdrinken?" Jammer genoeg is het echter niet zo simpel.Een koe geeft immers niet op magische wijze melk, maar net als elk ander zoogdier geeft een koe melk omdat ze zwanger (geweest) is en melk aanmaakt voor haar kalfje. Net zoals een menselijke vrouw ook enkel melk produceert wanneer ze zwanger geweest is. Om dit te bewerkstelligen, wordt een koe in de melkindustrie bijna jaarlijks opnieuw kunstmatig geïnsemineerd (waarbij ze ongewild gepenetreerd wordt door een harde buis). Na een zwangerschap van negen maanden, wordt het kalfje onmiddellijk bij haar weggenomen, zodat de melk die ze produceert verzameld en verkocht kan worden. Dit is een heel emotioneel proces voor deze dieren, wat bewezen wordt door het regelmatige geloei en protest wanneer het kalfje weggenomen wordt. Een sterk moederinstinct is dan ook eigen aan alle zoogdieren.
Wat gebeurt er dan met de kalfjes? Mannelijke kalfjes worden zonder uitzondering afgemaakt, om verkocht te worden als kalfsvlees. Zij brengen de melkindustrie immers niets meer op, aangezien zij geen melk kunnen produceren. Het rendeert ook niet om hen vet te mesten voor vlees, want deze kalfjes behoren tot het ras van de melkkoeien, die in tegenstelling tot de vleeskoeien maar weinig vlees aan hun botten hebben. Daarom wordt hier geen geld of tijd meer in gestopt en worden ze (quasi) meteen geslacht.
Vrouwelijke kalfjes kunnen eventueel ook geslacht worden, maar vaker nog volgen zij het lot van hun moeder. Ze worden in aparte hokjes, ver van hun moeder, grootgebracht met de fles en van zodra ze vruchtbaar zijn worden ze ook in de eeuwige cirkel van zwanger zijn en melk geven gedwongen.
Door het selectieproces en het kweken over de eeuwen heen produceren melkkoeien vandaag veel meer melk dan vroeger. Vaak krijgen ze ook nog extra hormonen toegediend om nog meer en langer melk voort te brengen. Dit zorgt heel vaak voor pijnlijk gezwollen uiers bij de dieren. En dit staat dan los van de vele ontstekingen die voorkomen op de tepels van de koeien, door het veelvuldig melken met melkmachines. Er hangt dus behoorlijk wat dierenleed vast aan melkproducten.
Huidproblemen, kanker, en hormonen in het algemeen
Omdat melk eigenlijk een natuurlijk product is voor kalfjes, zitten hier dan ook heel veel voedingsstoffen in die bedoeld zijn om het kalfje snel en goed groot te laten worden. Dit zijn o.a. vet, eiwitten en groeihormonen. Die hormonen zitten er van nature in, zelfs in organische of biologische melk (in conventionele melk zitten vaak nog eens extra hormonen die de koeien toegediend kregen). Als je melk drinkt, of kaas of yoghurt eet, dan krijg jij natuurlijk ook deze hormonen binnen.Deze hormonen zijn lichaamsvreemd (dat wil zeggen, jouw lichaam heeft ze niet aangemaakt) en daar kan je eigen hormonenspiegel heel verward op reageren. Deze studie (1) toont aan dat 60 tot 80 procent van onze totale oestrogeen-inname van melkproducten komt, en deze studie (2) bewijst dat het drinken van melk het niveau van je oestron (een soort oestrogeen) met 20% doet rijzen. Dat is niet min!
Dit blijft allemaal uiteraard niet zonder gevolgen voor jouw lichaam. Zo wordt acne vaak gelinkt aan melkconsumptie, en daar kan ik zelf ook van getuigen. Door het verstoren van je hormonenspiegel en het stijgen van je oestrogeen-niveau, kan je huid reageren door overmatig sebum (of talg) aan te maken, wat acne, millia, meeëters en een algemeen onzuivere huid veroorzaakt. Zelf is mijn huid op bijna miraculeuze wijze genezen van acne sinds ik veganistisch ben gaan eten, en zo kan je nog oneindig veel getuigenissen online vinden van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Een voorbeeld is Brian Turner. Het wetenschappelijke bewijs hiervoor kan je bekijken in het korte filmpje van Nutrition Facts, uitgelegd door dokter Michael Greger:
Zoals je kan zien in het filmpje, wordt het overmatig gebruik van melkproducten in westerse landen niet enkel gelinkt aan acne, maar ook aan andere moderne, westerse ziekten, waaronder obesitas, suikerziekte, neurodegeneratieve ziekten (dit zijn ziekten die je hersenen aantasten, zoals Parkinson), en hormoon-gerelateerd kankers (zoals borstkanker en prostaatkanker).
Een ander filmpje van dokter Greger legt dit laatste opnieuw mooi uit, gebaseerd op wetenschappelijke studies (de studies in kwestie kan je allemaal zien in het filmpje). Het gaat om het oestrogeen in melk, dat ervoor kan zorgen dat bepaalde (hormoon-sensitieve) tumoren in je lichaam sneller groeien. Zo zagen wetenschappers dat er 25 keer zo veel prostaatkanker was in Japan ná de tweede Wereldoorlog als ervoor. Dit werd gelinkt aan de vergrote melkconsumptie (een groei van maar liefst 20%) in diezelfde periode (3). Ook zagen ze dat landen met de meeste melkconsumptie de meeste dodelijke gevallen van prostaatkanker hadden. Dit alles is geen bewijs natuurlijk, maar heeft er wel voor gezorgd dat verdere studies hierover gebeurd zijn. Toen wetenschappers kankercellen in een petrischaaltje deden en hier (biologische!) melk op druppelden, bleek dat de kankercellen met 30 procent groeiden. Wanneer ze er amandelmelk op druppelden, werd de groei van de kankercellen net onderdrukt. Ook studies met échte personen (dus niet enkel in een laboratorium in een petrischaaltje) lijken dezelfde conclusie te hebben: melk-consumptie is een risico voor prostaatkanker (4, 5).
Ook al staat endometriose niet in het rijtje aandoeningen die aan melk gelinkt worden, mij lijkt het ergens wel logisch dat deze moderne en westerse aandoening, die ook gelinkt wordt aan een verstoord oestrogeen-niveau (6), hier iets mee te maken heeft. In elk geval lijkt de constante inname van voedingswaren die vol zitten met hormonen mij niet echt the way to go...
Dit laat dan nog de grote hoeveelheden verzadigd vet in melkproducten buiten beschouwing. In de top tien voedingsstoffen met het meeste verzadigd vet, zijn vier ervan melkproducten (en de rest is vlees) (7). Laten we dus maar gerust stellen dat jouw lichaam de meeste voedingsstoffen in melk kan missen als kiespijn!
Kijk alvast uit naar deel twee van deze mini-reeks over melk, waarin we het gaan hebben over de milieu-impact van melk en we je alles gaan leren over melk en sterke botten!
Nu is het aan jullie!
Wist jij dat er zo veel dierenleed aan melkproducten verbonden was? Of dat de hormonen en het verzadigd vet in melk helemaal niet goed zijn voor jou?
We horen graag van jullie in de comments!
Volg ons op Facebook en Pinterest en blijf op de hoogte van onze laatste posts.
0 reacties:
Een reactie posten