Waarom zou je veganist worden? Deel 2: het milieu


Ken je mensen die veganist geworden zijn en denk je daarbij "what the veganist?!" of ben je gewoon nieuwsgierig waarom iemand in godsnaam alle dierlijke producten uit zijn dieet zou willen bannen? In een driedelige reeks artikels lijsten we de belangrijkste voordelen op van een veganistisch, plantaardig dieet.

Nadat we in een vorig artikel de gezondheidsvoordelen van een veganistisch dieet opsomden, willen we het nu hebben over de voordelen voor het milieu. Want geloof het of niet, wat op je bord ligt, heeft een grote impact op het klimaat.





Inefficiënte voedselproductie

Het produceren van vlees, melk en eieren is een heel inefficiënte manier van voedselproductie. Eerst worden er immense hoeveelheden gewassen geteeld, die vervolgens aan (pluim)vee gevoederd worden, waarna dat vee geslacht wordt om op te eten. Bij dit proces gaan een groot deel van de oorspronkelijke voedingsstoffen verloren. Om een voorbeeld te geven: om 500 gram biefstuk te bekomen, heeft men 7,3 kilogram graan nodig. Met zo veel graan zou men een heleboel mensen rechtstreeks kunnen voeden, bijvoorbeeld in de vorm van brood of pasta. Met 500 gram biefstuk... niet zo veel.

De situatie zoals die nu is, is werkelijk absurd. Van alle agricultuur in de VS is 80% bestemd voor vee, in plaats van voor mensen. En dat terwijl er zo veel honger in de wereld is. We leven met steeds meer mensen op onze planeet, en om ons allemaal te kunnen (blijven) voeden, is er een grondige verandering van ons eetpatroon nodig. Zoals deze studie aantoont: het stoppen met vlees eten zou een einde kunnen brengen aan wereldhonger.

Landgebruik

Ons "standaard" Westers dieet (dat vlees, vis, melk, kaas en eieren omvat) vraagt om ongelofelijk veel plaats. Voor het kweken van dieren heb je niet enkel het land nodig om je dieren op te zetten, maar heb je ook nog eens veel meer land nodig om het eten voor die dieren op te kweken. In het geval van vleesproductie heb je dan ook nog eens extra land nodig om slachtfaciliteiten op te huisvesten. Deze grote hoeveelheden land die nodig zijn voor het produceren van dierlijk producten leiden logischerwijze tot het verdwijnen van bossen, regenwouden en andere habitats van vele wilde diersoorten. Het Amerikaanse Smithsonian Institution heeft berekend dat er elke minuut niet minder dan zeven voetbalvelden aan land ingenomen worden om vee te onderhouden, zoals je hier kan lezen.

Maar liefst 30% van onze totale landmassa wordt gebruikt voor het kweken van vlees of het produceren van melk en eieren, zoals je hier kan lezen. Dat is een landoppervlakte zo groot als Azië. In een wereld die kampt met overbevolking kan dit zeker tellen. Het groeien van groenten, fruit en granen (rechtstreeks voor mensen) neemt echter veel minder plaats in. In het onwaarschijnlijke geval dat de hele wereld veganistisch zou worden, zou zo'n 80% van het land dat nu gebruikt wordt voor agricultuur vrijkomen. Dit betekent extra land voor bossen, wouden en andere natuurlijke habitats, wat meteen een paar diersoorten van uitsterven zou redden. Beeld je in wat je met zo veel vrijgekomen land zou kunnen bewerkstelligen!


Water

Geen enkele industrie eist zo veel water als de vleesindustrie. Denk aan het veevoedsel dat beregend moet worden, de waterconsumptie van het vee zelf, het water dat nodig is in de infrastructuur van een veehouderij, maar ook het water om slachthuizen proper te houden en het water dat nodig is voor de productie van de verpakking van het vlees. Er is meer dan 9.000 liter water nodig om een stukje biefstuk te produceren, in contrast met 680 liter water om een halve kilo graan te produceren. Sterker nog, 90% van ons totale watergebruik gaat naar vlees (dit is 70% van ons zoetwatergebruik), zoals deze studie aantoont.

Om het in concretere termen uit te drukken: je spaart meer water uit door één keer 500 gram vlees uit je dieet te laten dan door 6 maanden lang niet te douchen. Mocht ik moeten kiezen tussen minder vlees of niet douchen, zou ik het ook wel weten. Over het algemeen vraagt een veganistisch dieet 1.100 liter water per dag, een "gewoon" dieet vraagt echter 15.100 liter water per dag. En dit elke dag, van elk jaar. Als je dus probeert water te besparen en een spaarknop wil installeren in je toilet of je douchekraan dichtdraait wanneer je je haar inzeept, denk dan toch maar twee keer na over hoe veel meer je kan bereiken door gewoon je vleesconsumptie terug te schroeven.

Dit alles houdt dan nog niet eens rekening met de vervuiling van bestaand water door de vee-industrie. Er wordt naar schatting 40.400 kilogram uitwerpselen per seconde geproduceerd door ons vee. Er bestaat geen echte milieuvriendelijke manier om van dit dierlijk afval af te komen, dus komt dit uiteindelijk terecht in ons grondwater en in onze waterwegen. Smakelijk.


Broeikasgassen

Elk stuk vlees dat je eet, draagt bij tot de klimaatopwarming. Niet minder dan 19% van onze broeikasgassen komt van de vleesindustrie, zoals je in deze studie kan zien. Het gaat niet alleen om koolstofdioxide (het alombekende CO2), maar ook om methaan, distikstofmonoxide (N2O) en het exploiteren van fossiele brandstof.


Een veganistisch dieet vermindert je uitstoot van CO2 met 50%, toont deze studie aan. In rauwe cijfers wil dit
zeggen dat je 1.230 kilogram CO2 per jaar uitspaart. Vergelijk dit met een hybride wagen, die "slechts" 1.000 kilogram bespaart per jaar t.o.v. een gewone wagen. Ook een vegetarisch dieet helpt je al een heel eind op weg. Als elke Amerikaan één keer per week zijn stukje kip zou laten staan, zou dit evenveel CO2 uitsparen als het definitief verwijderen van 500.000 auto's van onze wegen.

Methaan is een broeikasgas dat 20 keer krachtiger is in het vasthouden van warmte in onze atmosfeer dan CO2. Zoals je hier kan zien, is er enorm veel methaan-uitstoot van alle miljoenen koeien die gekweekt worden over de wereld. Men spreekt over 120 kilogram methaan per dier, per jaar. Daarnaast zien we ook dat het overgrote aandeel (65%) van de distikstofmonoxide in onze atmosfeer afkomstig is van (pluim)vee. Dit N2O is bovendien 300 keer krachtiger dan CO2 in het vasthouden van warmte en draagt dus heel veel bij tot klimaatopwarming. Over het algemeen produceert het dieet van een vleeseter 7 keer zo veel broeikasgassen als het dieet van een veganist. En alsof dat allemaal nog niet genoeg is, vraagt één kalorie dierlijke producten 11 keer zo veel fossiele brandstof als één plantaardige kalorie. Fossiele brandstoffen zorgen voor luchtvervuiling, watervervuiling en zijn allesbehalve onuitputtelijk. Hoe minder we ervan gebruiken, hoe beter dus.

Conclusie: Hoe plantaardiger je eet, hoe meer onze planeet je hiervoor zal danken. Om het nog even kort in cijfers samen te vatten: voor een halve kilo vlees is 12 keer zo veel land nodig als voor een halve kilo soja, 13 keer zo veel fossiele brandstoffen en 15 keer zo veel water. Het is dan ook wetenschappelijk bewezen dat het veganistisch dieet de kleinste ecologische voetafdruk heeft van alle mogelijke diëten. Als je meer informatie wil, is er nog altijd het boek Livestock's Long Shadow dat in detail alle mogelijke implicaties van je dieet op het milieu bespreekt.




Nu is het aan jullie! 

Was jij je al bewust van de negatieve impact van vlees op ons milieu? Vind je dit een extra reden om plantaardig(er) te gaan eten? Welke andere inspanningen doe jij om klimaatopwarming tegen te gaan?

We horen graag van jullie in de comments!

Vergeet ons zeker ook niet te volgen en abonneer op onze blog via de knop bovenaan deze pagina!

0 reacties:

Een reactie posten